Tohumlarda Yerli ve Milli Üretim Teknolojilerinin Geliştirilmesi ve Genetik Mirasın Korunması Başlıklı Projemizin Çalışmaları Devam Ediyor

Projemizde “Milli Tohum Dezenfeksiyon Cihazı”nın geliştirilmesi ve uluslararası ve ulusal tohum sektörüne bu teknolojinin kazandırılması hedeflenmektedir. Geliştirilecek olan bu cihaz ile patojenlerden ari hale gelecek olan tohumlarda kullanılacak olan pestisit miktarının minimuma düşürülmesi hedeflenmektedir. Milli tohum dezenfeksiyon cihazı geliştirilmesi ve kalibrasyonu çalışmalarına başlanmıştır. Geliştirilmesi planlanan “Milli Tohum Dezenfeksiyon Cihazı” 4 ana üniteden oluşacaktır;

1-Ozon Ünitesi

2-UV ünitesi,

3-Biyolojik Ürün Ünitesi

4- Tohum Kaplama Ünitesi

“Milli Tohum Dezenfeksiyon Cihazı” kalibrasyon çalışmaları kapsamında öncelikle dezenfeksiyon çalışmaları yapılacak olan domates, biber, buğday, mısır ve patates tohumlarının temin etme süreçleri gerçekleştirilmiştir ve üretim materyallerindeki patojen yüklerinin analiz çalışmaları başlamıştır. İlgili tohum örneklerindeki fungal, bakteriyel ve viral etmenlerin varlığının belirlenmesi amacı ile serolojik (DAS-ELISA) ve moleküler yöntemler (Real-TimePCR) ile analizlere başlanmıştır.


Yerel ve ata gen kaynaklarının toplanması, yerli ve milli tohum deposu oluşturulmasında kullanılacak malzeme ve ekipmanın tedarik süreci devam etmektedir. Projeye konu olan bitkilerin (buğday, mısır, domates ve biber) Tarım Bakanlığı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Müdürlüğü Milli Çeşit Listesine girmiş ticari varyeteleri, yerel çeşitler, köy populasyonları, Primitif ve yabani formları (özellikle buğdayın) toplama programına alınmıştır. Örneklemede hem random hem de biased yöntemi kullanılmaktadır. Tohum toplama süreci devam etmektedir. Tohumlar; Tohum Şekli, Tohum Rengi, Oransal BDA (Bin Dane Ağırlığı (g)), Tohum Kabuğu Yüzeyi, Tohum Uzunluğu (mm), Tohum Genişliği (mm) karakterleri açısından sınıflandırılmış ve tüm tohum partilerine tohumlarının çimlenme gücü ve hızını belirlemek için ISTA kurallarında belirtildiği gibi çimlenme testleri kurulmuştur.


Bu çalışmada domates, biber, mısır, patates (gerçek patates tohumu ve yumru) ve buğday tohumlarında bulunan viral, bakteriyel ve fungal hastalık etmenlerin belirlenmesi, güncellenmesi ve daha önce ülkemizde ve dünyada bu bitkilerin tohumlarında bulunmadığı düşünülen ve test edilmeyen patojenlerin, varyantlarının ve mutasyonlarının yeni nesil tanılama teknolojileri ile tohumlardaki varlığının dünyada ve ülkemizde ilk olacak şekilde tespitinin sağlanması, bu etmenlerin ülkemiz tohumlarındaki bulunma durumlarının belirlenmesi, etmenlerin bulunmaları halinde gerekli kurumlarla sonuçların paylaşılarak ülkemizde ve dünyada test edilmesi gereken viral, fungal ve bakteriyel etmenlerin ve karantina listelerinin güncellenmesi amaçlanmıştır.

Analizler için tohum firmalarından, üreticilerden ve survey çalışmalarından tohum ve üretim materyalleri toplanmıştır. Üretim materyallerindeki fungal, bakteriyel ve viral etmenlerin varlığının belirlenmesi amacı ile serolojik (DAS-ELISA) ve moleküler yöntemler (Real-Time PCR) ile tespiti devam etmektedir. Genel Makroskopik-Mikroskopik incelemeler ile analiz sonuçları ile karşılaştırılmak üzere kayıt edilmiştir. Fungal bakteriyel ve viral etmenlerin belirlenmesi ISTA kriterleri dikkate alınarak devam etmektedir.



Tohum dezenfeksiyonunun yanı sıra tohumlardaki hastalık etmenlerine karşı moleküler düzeyde dayanıklı gen bölge çalışmalarının yapılması, dayanıklı tohumların belirlenmesi ve bu sayede tarla aşamasında da hastalıklara yakalanma riskini minimuma indirmek amaçlanmış ve gerektiğinde biyolojik savaş ürünleri ile çözüleceği bir model planlanmıştır. Moleküler dayanıklı gen ve gen bölgelerinin saptaması için Real Time PCR ve klasik PCR aşamaları için toplanılan örnekler kullanılmıştır. Toplanılan örneklerin dayanıklı gen bölgelerinin tespit edilmesi amacı ile Real Time PCR ve Klasik PCR yöntemleri kullanılmaktadır. Kullanılan primer/problar önceki çalışmalarda belirli olan gen bölgeleri ve markerlar kullanılarak gerçekleştirilmekte ve analizler devam etmektedir.




'Patateste GPT Tohum Kaplama Teknolojilerinin Geliştirilmesine Yönelik Yeni Uygulamalar Ve Bunların Tarımsal Üretime Katkısı' başlıklı alt projemiz kapsamında pelletleme ve film kaplama malzemeleri hazırlanmıştır. Hazırlanan materyaller çift katlı plastik kitli poşetler içerisinde oda sıcaklığında, kuru ve karanlık bir ortamda muhafaza edilmiştir. Patates tohumları, kontrol, film kaplı ve pelletlenmiş olmak üzere üç ayrı grup altında incelenmiştir. Film kaplama uygulaması için patates tohumları içerisinden rastgele seçilen tohumların üzerine hazırlanan film kaplama malzemesi spreyleme yöntemi ile tek kat olacak şekilde kaplanmıştır. Kontrol grubunda yer alan patates tohumlarının öncelikle çimlenme yetenekleri incelenmiştir ve çalışmalarımız devam etmektedir.



1 ve 3. alt projelerimizle koordineli devam bir diğer alt projemizde pestisitlere alternatif olabilecek, doğa ve çevre dostu yeni nesil teknoloji ve biyolojik ürünlerin belirlenmesi, başarılı olanların “milli tohum dezenfeksiyon cihazı” sistemine entegre edilmesi, pestisit kullanımının hem tohumlarda hem de tarla aşamasında kullanımının tamamı ile engellenmesi amaçlanmaktadır. Enfeksiyonlu tohumların belirlenmesi amacıyla klasik, serolojik ve moleküler yöntemlerin kullanılacağı çalışmalar devam etmektedir. Bu çalışmada, genel mikroskobik incelemenin yanı sıra bakteriyel ve fungal etmenlerin tanılanmasında Q-PCR, analiz doğrulamalarında semiselektif media, viral etmenlerin tanılanmasında ise serolojik test yöntemleri (DAS-ELISA) ve moleküler yöntemler (PCR ve qPCR -RT-PCR) uygulanmaktadır.



Son alt projemizde de düşük maliyetli ve genel kullanımda kendine yer bulabilecek çevre dostu bir tohum kaplama materyali geliştirilmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla, doğal ve bol bulunan bir polisakkarit olan agaroz ve hem mikronutrient hem de zararlılarla mücadele etme yeteneği olan çinko oksit nanopartikülleri ile bir hidrojel hazırlanmaktadır. Öncelikle çinko oksit nanopartiküllerin sentezi ve karekterizasyonu, daha sonrasında bu nanopartiküllerin varlığında genipin ile çapraz bağlanacak olan agaroz hidrojelleri çalışmalarımız devam etmektedir. Projenin başarıyla tamamlanması ile sadece ekonomik getiri değil aynı zamanda tarımsal ürün verimliliği artırılarak toplumun gıda talebinin karşılanması amaçlanmaktadır.