İklim Değişikliğine Uyum Kapsamında Meyve Islahı Çalışmalarımız Devam Ediyor
İklim Değişikliğine Uyum Kapsamında Meyve Islahı Çalışmalarımız Devam Ediyor
Türkiye’nin sahip olduğu ekolojik koşullar birçok ılıman iklim ve subtropik iklim meyve türünün yetiştirilmesine imkan tanımaktadır. Ancak, küresel iklim değişikliği sorununa karşı mevcut çeşitlerin bu değişikliğe uyumlu hale getirilmesi ve üretimin sürdürülmesi önemli bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu projede, ülkemizin üretim ve ihracatta ön plana çıktığı, elma, turunçgil, üzüm, kayısı ve çilek türlerinde iklim değişikliğine uyum ve sürdürülebilir üretimin sağlanması için farklı yöntemlerle yeni çeşitlerin geliştirilmesi hedeflenmektedir.
Elma için ilkbahar geç donlarına karşı geç çiçeklenen çeşitlerin geliştirilmesi, turunçgillerde farklı dönemlerde olgunlaşan ve bazı hastalıklara tolerant çeşitlerin geliştirilmesi, üzümde, çekirdeksiz ve külleme hastalığına tolerant çeşitlerin geliştirilmesi, kayısıda, geç çiçeklenen ve sarka hastalına tolerant çeşitlerin geliştirilmesi ve çilekte kurağa tolerant çeşitlerin geliştirilmesi amacıyla çalışmalar yürütülmektedir. Bu projelerde arazi ve laboratuvar çalışmalarına devam edilmektedir.
Çilekte yürütülen çalışmalara ait bitki ve meyve görünümleri
Proje kapsamında bağ çalışmaların yürütüldüğü parsellerden görümümler
Elma çalışmalarının yürütüldüğü parselden görünüm