Bitki Koruma Ürünü Olarak Limonenden Biyopestisit Üretimi İçin Çalışmalar Hız Kesmeden Devam Ediyor
Zararlı yönetimi stratejileri günümüzde ağırlıklı olarak kimyasal pestisitlere dayanmaktadır. Geçmişten günümüze kimyasal pestisitlerin kullanımı çevrenin hem abiyotik hem de biyotik bileşenlerini ciddi şekilde etkilemiştir. Bu nedenle kullanılan bitki koruma ürünlerinin olabildiğince çevreye zararsız hale getirilmesi ise zorunluluk haline gelmiştir. Kök ve kökboğazı çürüklüğüne karşı mücadelede alternatif mücadele yöntemlerinden biri olan biyopestisitler son yıllarda oldukça cazip hale gelmiştir.
Kayseri Şeker Ar-Ge olarak yürüttüğümüz çalışmamızda turunçgiller kabuğundan elde edilen D- Limonenin biyopestisit olarak Fusarium sp. ve Rhizoctonia solani zararlılarına karşı etkileri in vitro ve in vivo şartlarda araştırılacak olup proje sonunda bu iki zararlıya karşı etkili bir bitki koruma ürünü ortaya çıkarılması hedeflenmektedir. Kimyasal pestisitlere alternatif olarak geliştirilecek olan biyopestisitte limonenin etkin dozunun belirlenmesi için çalışmalar son hız devam etmektedir.
Farklı dozlarda Limonen uygulanmış Fusarium sp. izolatına ait petri görüntüleri
Erciyes Üniversitesi ERFARMA tarafından yürütülen Silisyum ve Hidrojel Temelli Yavaş İlaç Salımlı Nanomateryal Geliştirilmesi projesi kapsamında mezoporöz silika nanomateryal ve polimerik hidrojel destekli zirai aktif madde taşıyabilen materyalin tarım ilacı uygulamalarında kullanılabilmesi için formülasyon geliştirilmesi ve optimize edilen formülasyonun belirlenmiş aktif maddeleri taşımada kullanılması ve potansiyel bir prototip nano-boyutlu ilaç taşıma sisteminin ortaya çıkarılması hedeflenmiştir.
Nanoteknolojinin en yaygın ve pratik kullanımlarından biri olan, aktif maddelerin fonksiyonel performanslarını iyileştirmek için mezoporöz silika ve hidrojel kullanılarak hazırlanacak olan formülasyonun limonenin etkinliğini arttırarak, ticari ve ekonomik açıdan daha uygun hale getirilmesi hedeflenmektedir.