Platform APYK’larımızdan ODTÜ Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Süreyya Özcan Kabasakal, Meyve Yapraklarından Protein Eldesi ve Kullanımı ile ilgili Anadolu Ajansı’na Bilgi Verdi
Doç. Dr. Süreyya Özcan Kabasakal, tarım sektöründe küresel iklim değişikliğine uyum sağlayacak yenilikçi ve sürdürülebilir teknolojilerin geliştirilmesi, yaygınlaştırılması ve uygulanması amacıyla hayata geçirilen Türkiye Tarımsal Üretiminde Küresel İklim Değişikliğine Uyumlu Sürdürülebilir Tarım Teknolojileri Platformu (S-ATP) bünyesinde, tarım tabanlı gıda teknolojileri konusunda "Sürdürülebilir Alternatif Bitkisel Protein Zinciri" başlıklı bir araştırma sürdürmektedir.
Röportajda Kabasakal şu ifadeleri kullandı: “Özellikle vegan ve vejetaryen beslenmeye yönelik eğilimin artması başka ihtiyaçları da gündeme getirdi. Farklı yaprakların, farklı protein içerikleri incelenip en yaygın ve en yüksek bolluktaki protein içeriği olan kaynaklar hedeflenip taranıyor. Biz de bu çalışmamızda 4 farklı ürün üzerinden gideceğiz ve protein miktarı en fazla olan üründen protein tozu elde etmeyi hedefliyoruz. Üzüm, elma, kavun ve çilek yaprakları üzerinde çalışıyoruz.”
Kabasakal, konuşmasını şöyle tamamladı:
"Projemiz sonucunda elde edeceğimiz bitkisel bazlı proteinler hem gıda döngüsüne entegre olacak hem de bitkisel proteinler hayvansal proteinlere olan ihtiyacı azaltacağı için sera gazı gibi, iklim değişikliği gibi hayvansal protein üretiminin neden olduğu dezavantajları azaltacaktır."
https://www.aa.com.tr/tr/yesilhat/bilim/meyve-yapragindan-elde-edilecek-bitkisel-proteinle-daha-az-sera-gazi-salinacak/1823469