Platform APYK'larımızdan İstanbul Üniversitesi Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Sevcan Aydın, Su ve Toprak Sağlığını Artırıcı Çözümler ile ilgili Anadolu Ajansı'na Bilgi Verdi
Dünya genelinde yayımlanan akademik çalışmalardaki 1000 civarında model sonucunu değerlendiren Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC), küresel ortalama sıcaklıklardaki 3 derecelik artışın yüzde 25-50 seviyesinde verim kaybına neden olacağını öngörüyor. Bu nedenle iklim değişikliğinin gelecekte su ve toprak üzerindeki olumsuz etkilerini öngörerek yapılan araştırmaların önemi giderek artıyor.
Tarım sektöründe küresel iklim değişikliğine uyum sağlayacak yenilikçi ve sürdürülebilir teknolojilerin geliştirilmesi, yaygınlaştırılması ve uygulanması amacıyla hayata geçirilen Türkiye Tarımsal Üretiminde Küresel İklim Değişikliğine Uyumlu Sürdürülebilir Tarım Teknolojileri Platformu (S-ATP) bünyesindeki "Su ve Toprak Sağlığı Özelinde İklim Değişikliğiyle Mücadele için Biyoteknolojik Çözüm Önerilerinin Geliştirilmesi" araştırmasında biyolojik ajanlarla toprak biyoçeşitliliği ve bitki besleme ve sağlığının korunmasına yönelik teknolojiler üzerinde çalışılıyor.
Araştırmanın yürütücüsü İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevcan Aydın, AA muhabirine, iklim değişikliğine bağlı olarak su ve toprak sağlığının bozulmasının ekolojik dengeyi, özellikle biyoçeşitliliği etkilediğini ve bunun bir domino taşı etkisiyle insana kadar yayıldığını söyledi.
Aydın, toprağın biyoçeşitlilik potansiyelinin belirlenmesi, verimsizleşmesinin önlenmesi ve biyolojik çeşitliliğe zarar verilmeden erken müdahale imkanı sağlamak için solüsyon, atık suyu biyolojik yöntemlerle daha kolay ve verimli bir şekilde arıtabilmek için mikroorganizmalardan oluşan küreler üzerinde çalıştıklarını aktardı.
Biyolojik iyileştirme çalışmalarının genelde bakteriler üzerinde yoğunlaştığını fakat kendilerinin mikroalgler, mantarlar, bakteriler ve farklı organizmalar üretip kullandıklarını vurgulayan Aydın, geliştirdikleri mikroorganizmalarla ürettikleri solüsyonu önce laboratuvarda test ettiklerini, şimdiyse gerçek koşullarda solüsyonun toprak biyoçeşitliliğini ne kadar süre artırabileceğini tespit etmek için sera ortamında denemelere başladıklarından bahsetti.
4 yıl sürecek araştırmanın bir yılını geride bıraktıklarını, çalışmaların sonucunda geliştirilecek ürünün, tarım sektöründe karşılaşılan hastalıklarla verim sorunlarına çözüm olacağını ve sürdürülebilir tarım uygulamalarına katkı sağlayacağını belirten Aydın, sözlerini şöyle tamamladı:
"Hem yeşil mutabakatta hem sürdürülebilir kalkınma hedeflerinde mevcut ekosistemi bozmamak için biyoçeşitliliğin artırılması çok önemli. Biz de projemizde hem biyoçeşitliliği artırmak hem de yeni pandemilerin oluşmasını önlemek için insan sağlığını etkileyen süreçlerle doğrudan bağlantılı olarak bu konuyla uyum sağlıyoruz."
https://www.aa.com.tr/tr/yesilhat/bilim/su-ve-toprak-kalitesini-yukselten-surdurulebilir-cozumler-gelistiriyorlar/1824215